Na šachovém festivalu znovu kraloval plzeňský Petr Neuman

Nepřetržitě 24 let patří první týden letních prázdnin oblíbenému šachovému festivalu O pohár města Klatov. Po několika letech, kdy se účast hráčů pohybovala mezi 150-170 hráči, se tento rok podařilo do Klatov nalákat rovných 200 šachových nadšenců z několika zemí. Kromě hráčů z Česka sem přijeli své síly změřit šachisté z Německa, Slovenska, Rakouska a poprvé zde bylo možné spatřit účastníky z Holandska, vzdálené Malty, Turecka nebo dokonce exotické Jihoafrické republiky.

Jak  již bývá v Klatovech zvykem, bojovali hráči po celých 9 dní ve dvou výkonnostních skupinách, v turnaji A, kterého se zúčastnilo 92 šachistů a v B turnaji, kde v letošním roce zasedlo za šachovnice úctyhodných 108 šachových nadšenců s výrazným zastoupením mládeže. Mezi účastníky bylo možno najít mnoho borců, kteří pravidelně hrají Extraligu nebo první ligu dospělých nebo vozí medaile z nejvyšších republikových soutěží mládeže či dokonce Mistrovství Evropy. Za šachovnicemi se odehrávaly  tuhé a napínavé boje bez ohledu na to, zda se bojovalo o medailové pozice či šlo o zápasy ze středu nebo konce startovního pole. Stejně jako v minulých letech se klatovský festival konal jako Přebor České obce sokolské a Župy Šumavské a kromě dvou hlavních turnajů si řada zájemců změřila síly v bohatém doprovodném programu: Turnaji v bleskovém šachu, 3 turnajů v rapid šachu (v kategoriích mládež, senioři a OPEN), bojovalo se dokonce i za pingpongovými stoly a nemohl chybět tradiční fotbalový turnaj.

 

Turnaj A – Unileasing OPEN

Jen málokdo očekával, že pohár pro vítěze a finanční odměnu za první místo ve výši 10.000 Kč ukořistí někdo jiný než velmistr Petr Neuman hájící nyní barvy oddílu GROP Praha. Neuman byl největším favoritem turnaje a svoji sedmnáctou účast v Klatovech proměnil v již jedenácté vítězství. Petr Neuman se od začátku pohyboval na předních místech, v devíti partiích povolil svým soupeřům pouze 3 remízy a ziskem 7,5 bodu s přehledem zvítězil před turnajovou trojkou Vojtěchem Kovářem z Unichessu Praha  a mladým Petrem Hollanem z OAZA Praha. V turnaji si výborně počínala klatovská mládežnická naděje Tomáš Hurdzan, který dokázal remizovat s druhým nasazeným Janem Turnerem, stejně tak jako s mezinárodními mistry Ivanem Juřkem a Ivanem Hausnerem a obsadil jako nejleklatovský hráč skvělé 10. místo V soutěži družstev na vítězství dosáhlo družstvo OAZA Praha, nejlepší ženou byla Adéla Zákoucká a nejlepším seniorem se stal plzeňský Pavel Čečil.



Vítězný Petr Neuman

 

Celkové pořadí turnaje A :

Poř.

Jméno

Klub

Body

BH.

1

Neuman Petr

GROP Praha

7,5

39

2

Kovář Vojtěch

Unichess

7

38

3

Hollan Petr

OAZA Praha

6,5

41

4

Hausner Ivan

Lysá n.Labem

6,5

38

5

Výprachtický David

OAZA Praha

6,5

37

6

Novotný Michal

ŠK Polabiny

6,5

36

7

Lacina Adolf

ČZ Strakonice

6

39,5

8

Juřek Josef

ŠK AD Jičín

6

39

9

Zeman Matyáš

Hor. Stropnice

6

39

10

Hurdzan Tomáš

Sokol Klatovy

6

38

 

Turnaj B – SOPHIA Cup

108  hráčů bojovalo v B turnaji o pohár pro vítěze, 15 finančních cen a také o řadu věcných cen pro nejlepší v mládežnických kategoriích. Boj o první místo byl velmi napínavý, když hráči na prvních 3 místech získali shodný počet 7 bodů a o vítězi tak rozhodovalo až pomocné hodnocení. Z poháru za 1. místo se nakonec radoval první nasazený Milan Kotva ze Svitav před dvojicí dobrovických hráčů Janem Kastnerem a Janem Mejzrem.
Z domácích hráčů se nejvíce dařilo Martině Kocandové, která obsadila 26. místo ziskem 5,5 bodů. Cenu pro nejlepší hráčku získala brněnská Eliška Vavřínková, nejlepším seniorem byl zaslouženě vyhlášen celkový vítěz B turnaje Milan Kotva. Nejstarším účastníkem festivalu se stal třiaosmdesátiletý Jaromír Matějka. Zajímavá situace nastala při vyhodnocení nejmladšího účastníka, protože pořadatelé museli připravit hned 2 ceny, neboť nejmladšími účastníky se stala dvojčata Tadeáš a Jan Velkoborští z domácího Sokola Klatovy. V jejich „bratrovražedné“ partii se pak radoval Tadeáš.

 

Bratři Velkoborští za šachovnicí

 

 

Celkové pořadí turnaje B :

Poř.

Jméno

Klub

Body

BH.

1

Kotva Milan

ŠK Svitavy

7

41,5

2

Kastner Jan

ŠK Dobrovice

7

39,5

3

Mejzr Jan

ŠK Dobrovice

7

38

4

Zedník Zdeněk

Sokol Postřekov

6,5

41

5

Gorbunov Artemiy

ŠK Aurora

6,5

41

6

Kovář Petr

ŠK Dvorec

6,5

40,5

7

Špreňar Petr

Valdštejn Cheb

6,5

38

8

Jirásek Jiří

Slovan Jirkov

6

41,5

9

Berka Luboš

Plzeň Košutka

6

38,5

10

Rychtecký Pavel

Teplárna Malešice

6

36

Nepřetržitě 24 let patří první týden letních prázdnin oblíbenému šachovému festivalu O pohár města Klatov. Po několika letech, kdy se účast hráčů pohybovala mezi 150-170 hráči, se tento rok podařilo do Klatov nalákat rovných 200 šachových nadšenců z několika zemí. Kromě hráčů z Česka sem přijeli své síly změřit šachisté z Německa, Slovenska, Rakouska a poprvé zde bylo možné spatřit účastníky z Holandska, vzdálené Malty, Turecka nebo dokonce exotické Jihoafrické republiky. Jak již bývá v Klatovech zvykem, bojovali hráči po celých 9 dní ve dvou výkonnostních skupinách, v turnaji A, kterého se zúčastnilo 92 šachistů a v B turnaji, kde v letošním roce zasedlo za šachovnice úctyhodných 108 šachových nadšenců s výrazným zastoupením mládeže. Mezi účastníky bylo možno najít mnoho borců, kteří pravidelně hrají Extraligu nebo první ligu dospělých nebo vozí medaile z nejvyšších republikových soutěží mládeže či dokonce Mistrovství Evropy. Za šachovnicemi se odehrávaly tuhé a napínavé boje bez ohledu na to, zda se bojovalo o medailové pozice či šlo o zápasy ze středu nebo konce startovního pole. Stejně jako v minulých letech se klatovský festival konal jako Přebor České obce sokolské a Župy Šumavské a kromě dvou hlavních turnajů si řada zájemců změřila síly v bohatém doprovodném programu: Turnaji v bleskovém šachu, 3 turnajů v rapid šachu (v kategoriích mládež, senioři a OPEN), bojovalo se dokonce i za pingpongovými stoly a nemohl chybět tradiční fotbalový turnaj.

Turnaj A – Unileasing OPEN

Jen málokdo očekával, že pohár pro vítěze a finanční odměnu za první místo ve výši 10.000 Kč ukořistí někdo jiný než velmistr Petr Neuman hájící nyní barvy oddílu GROP Praha. Neuman byl největším favoritem turnaje a svoji sedmnáctou účast v Klatovech proměnil v již jedenácté vítězství. Petr Neuman se od začátku pohyboval na předních místech, v devíti partiích povolil svým soupeřům pouze 3 remízy a ziskem 7,5 bodu s přehledem zvítězil před turnajovou trojkou Vojtěchem Kovářem z Unichessu Praha a mladým Petrem Hollanem z OAZA Praha. V turnaji si výborně počínala klatovská mládežnická naděje Tomáš Hurzan, který dokázal remizovat s druhým nasazeným Janem Turnerem, stejně tak jako s mezinárodními mistry Ivanem Juřkem a Ivanem Hausnerem a obsadil jako nejlepší klatovský hráč skvělé 10. místo V soutěži družstev na vítězství dosáhlo družstvo OAZA Praha, nejlepší ženou byla Adéla Zákoucká a nejlepším seniorem se stal plzeňský Pavel Čečil.

800x600 Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 

Přebor ČOS a župy Šumavské

Klatovský turnaj se již 21 let koná jako Přebor České obce sokolské a nejinak tomu bylo letos, kdy nejlepší sokolové z několika oddílů bojují o přebornické tituly v kategoriích muži a ženy. Letos se mezi Sokoly nejvíce dařilo domácím, když se vítězem stal Tomáš Hurdzan před svým oddílovým kolegou Filipem Šimůnkem, třetí místo pak vybojoval Štěpám Filipi ze Sokola Vyšehrad. Mezi ženami se z prvenství radovala Martina Kocandová z Klatov.

Tomáš Hurdzan s favorizovaným Turnerem remizoval


Doprovodný program

Klatovský turnaj „O pohár města Klatov “ to nejsou jen dva hlavní turnaje hrané v odpoledních hodinách, ale také řada doprovodných akcí. V letošním roce připravili pořadatelé pro účastníky turnaj v bleskovém šachu, turnaj v rapidu pro juniory, seniory a OPEN, a dále turnaje ve stolním tenisu a fotbalu.

Bleskový turnaj – Pivovar Náchod OPEN

Velice populární bleskový turnaj za účasti 78 šachistů hraný na 15 kol do pozdních nočních hodin se stal jednoznačnou kořistí velmistra Petra Neumana, který svým soupeřům povolil pouze 2 remízy a při 13 výhrách ziskem 14 bodů o 1,5 bodu zvítězil před druhým Ondřejem Tomanem z Klášterce nad Ohří, o další bod zpět zůstal bronzový Michal Novotný z Polabin. Skvělé šesté místo obsadil domácí Filip Šimůnek.


Turnaj v rapid šachu

a) Mládež TWIN Cup V juniorském turnaji se na prvních 3 místech umístili tři největší favorité, 100% ziskem 7 bodů se z vítězství radoval Petr Špreňar z Chebu před Annou Vavřínkovou z Brna (6 b.) a Janem Langmajerem z ŠK 64 Plzeň (4,5 b.).

b) Senioři – AIRWEB Cup Mezi seniory se z vítězství po zisku 5,5 bodu radoval Zdeněk Růžička z Loko Praha, který měl lepší hodnocení než druhý František Vykydal z Brno, o bod zpět vybojoval bronz Václav Truksa z Tachova.

c) Autonejdl Open – Open turnaj opanoval největší favorit Jan Turner z Tachova (6 b.), před Kiliánem Slovákem z Kobylis (5,5 b.) a Ivo Mukem z Přeštic (5 b.)

 

Turnaj ve stolním tenise – Mintech OPEN

Celkem 25 hráčů bojovalo ve skupinách systémem každý s každým, nejlepší pak postupovali do play-off. Největší kvality předvedl a cenu za vítězství si odnesl Michal Staník z Plzně, který ve vyrovnaném boji zvítězil nad Midasem Ratsmou z Holandska.


Turnaj v malé kopané – Unicos Cup

Za účasti 5 družstev se odehrál tradiční turnaj ve fotbale.   Po tuhých bojích ze z vítězství radovalo družstvo 64!  FCK, před AVZ Kulehryz a Messiho kamarády.

 

Turnaj v beach volejbale  – RC modely Cup

Pěkné počasí dovolilo sehrát i turnaj v beach volejbale, kde největší formu předvedlo družstvo OAZA Praha před dalším pražským celkem Klokani.

 

Závěrem:

Pořadatelé věří, že klatovský OPEN turnaj bude i nadále patřit mezi nejvýznamnější šachové turnaje v České republice a že se počet účastníků v příštím roce znovu přiblíží ke dvěma stům.  Příští, již 25. ročník, bude ročníkem jubilejním. Pořadatelé děkují nejen všem účastníkům, ale také všem partnerům, bez jejichž přízně by nebylo možné turnaj v této podobě uspořádat, stejně tak patří dík za podporu Městu Klatovy a Městskému kulturnímu středisku, v jehož prostorách se mohla tato významná šachová akce uskutečnit.

 

Špička turnaje hrála na pódiu

 



Pohled do turnajového sálu z balkónu