Úspěšný vstup do Extraligy dorostu

 

Po loňském vítězství v 1. lize dorostu si mladí šachisté Šachklub Sokol Klatovy vybojovali postup v dorostenecké Extralize, kde se účastní 16 nejlepších mládežnických celků. Soutěž se hraje ve 2 základních skupinách (Čechy a Morava) po 8 družstvech systémem každý s každým s tím, že po odehrání těchto skupin postoupí 4 nejlepší z obou skupin do boje o titul a družstva na 5.-8. místě ve skupinách budou hrát ve skupině o 9.-16. místo o udržení. Cílem klatovského družstva je v letošním roce udržení  soutěži nejen proto, že se je v Extralize nováček, papírově patří mezi nejslabší, ale zároveň je jednoznačně nejmladším družstvem v soutěži. Extraliga se hraje systémem víkendových soustředění a to první se konalo ve Vlašimi, kde se odehrála první 4 kola. Šachklub odjížděl na tyto zápasy v kompletní sestavě z cílem pokusit se bodovat minimálně v jednom utkání

 

3. kolo : Klatovy – Bohemians Praha 4:2
Hned v prvním utkání proti favorizovanému pražskému celku se ukázala bojovnost klatovského družstva, kterému pomohlo i pověstné štěstíčko, když na 1. šachovnici se z velmi těžké situace dostala Jitka Jánská a v oboustranné časové tísni dala soupeři mat. Kromě Jitky ještě zvítězil Tomáš Hurdzan, Martin kopřiva a Milan Fürbacher.

 

2. kolo : Klatovy – Liberec 3,5 : 2,5
Liberec byl papírově nejpřijatelnější soupeř z prvních 4 kol, nastoupil však v základní sestavě včetně na první šachovnici hrající posily z Polska a zápas tak byl zcela otevřený. V utkání se ukázala vyrovnanost Sokola, který na posledních 3 šachovnicích zvítězil 3:0, když bodovali Martin Kopřiva, Milan Fürbacher a Matouš Eret. K vítězství zápase jsme potřebovali získat ještě alespoň půl bod, což se přesně podařilo Jonáši Eretovi, který v časové tísni nezpanikařil a zkušeně získal potřebnou remízu, což znamenalo vítězství v tomto velmi důležitém zápase.

 

3. kolo : Klatovy – Most 1,5 :4,5

Druhý den čekal klatovské hráče již jiný „kalibr“ a to favorizované družstvo Mostu. V utkání se jednoznačně projevila síla severočeského celku, který zcela po zásluze vysoko zvítězil, když na vítězství Jonáše Ereta dokázal navázat již jen Tomáš Hurdzan, který remizoval.

 

4. kolo : Klatovy – Údlice 1,5 : 4,5
Stejně jako proti mostu, přestože mladí klatovští hráči bojovali, zrodilo se přesvědčivé vítězství favorita, když jediné úspěchy Klatov zaznamenal na 6. šachovnici vítězný Matouš Eret , remízu přidal Martin Kopřiva.

Celkově lze hodnotit vstup do soutěže jako výborný, vítězství proti konkurentům z Liberce a Bohemky mohou být rozhodují v boji o 4. postupové místo do finálové skupiny. Postup do skupiny 1.-.8. místo je samozřejmě nejjednodušší cesta k úspěchu, k tomu však bude třeba uspět především proti relativně slabším celkům z Poličky a Říčan nebo se pokusit překvapit favorita z Vlašimi.

 

Tabulka po 4. kole :

 

Poř. Družstvo                           V R P Body   Skóre

1.      Autoelektronika Vlašim          4  0  0  12     16.5

2.      Sokol Údlice                         3  0  1    9      15.5

3.      Chess Most                          3  0  1    9      15.0

4.      Desko Liberec                      2  0  2    6      14.5

5.      Bohemians Praha                  2  0  2    6      11.5

6.      Sokol Klatovy                       2  0  2    6      10.5

7.      KŠ Říčany 1925                    0  0  4    0      7.5

8.      Štefanydes Polička                0  0  4    0      5.0