Klatovští dorostenci podlehli lídru tabulky

V sobotu 28.11. došlo v klatovské sokolovně k utkání dvou dosud neporažených družstev Extraligy mládeže v šachu. Tým OAZA Praha přijel v nejsilnějším složení a po soustředěném výkonu na všech šachovnicích se ukázal být nad síly domácího ŠK Sokol Klatovy.

Za Klatovy nastoupila sestava ve složení Jan Miesbauer, Jitka Jánská, Jonáš Eret, Tomáš Hurdzan, Lukáš Dolanský, Václav Truksa s cílem pokusit se porazit odvěkého rivala. Samotné utkání se však nevydařilo podle představ. Již po dvou hodinách boje bylo zřejmé, že převahu na většině šachovnic má OAZA. Třebaže Tomáš Hurdzan se na 4.desce zpočátku slibně tlačil kupředu, posléze vyrobil několik nepřesností a karta se obrátila. Také na první, druhé a šesté desce nebyl z pohledu domácích žádný důvod k optimismu.

Na šesté šachovnici se nakonec Vašek Truksa dokázal dostat z problémů, které mu nastaly vynuceným odevzdáním figury za 2 pěšce. Remíza byla z jeho pohledu jistě spíše úspěchem, ale družstvo tou dobou už prohrávalo 0:1, když musela kapitulovat Jitka Jánská na dvojce. Určitou nadějí pro Klatovské bylo, že Honza na jedničce držel soupeře na uzdě i bez pěšce a na páté šachovnici Lukáš Dolanský v oboustranně bojovné partii chvílemi stál lépe než soupeřka. Když však neuspěly Tomášovy marné pokusy obelstít protihráče v již prohrané pozici, bylo o vítězi utkání prakticky rozhodnuto. Jonáš Eret ve vyrovnané partii na 3. šachovnici nemohl reálně vykouzlit z pozice výhru, alespoň však přispěl po dobrém výkonu půlbodíkem k průběžnému stavu 1:3. Otevřená hra Lukáše na pětce v závěru vyústila ve hru vabank, kdy on i soupeřka s minimem času na hodinách chtěli urvat pro sebe celý bod, smutnější byl klatovský hráč, ale určitě si zaslouží pochvalu za bojovnost. Honza na první desce potom musel ještě dokázat soupeři, že převaha pěšce mu stačit na výhru nebude, a tak se zrodil konečný výsledek 1,5 : 4,5, po kterém v čele soutěže beze ztrát pokračuje OAZA Praha, Klatovy zůstaly druhé nyní s jednou prohrou na kontě, další 2 postupová místa do dubnového finále A zatím drží třetí Spartak Vlašim a čtvrtý Sokol Praha-Kobylisy. Zbývají odehrát ještě 2 kola základní části.

 

Šachklub Sokol Klatovy - PROMAT OAZA Praha 1½ : 4½

Miesbauer Jan          -          Hollan Petr               ½ : ½

WFM Jánská Jitka     -        FM Hollan Martin       0 : 1

Eret Jonáš                -          Jelínek Michal           ½ : ½

Hurdzan Tomáš       -          Nový Filip                  0 : 1

Dolanský Lukáš       -          Němcová Karin          0 : 1

Truksa Václav          -          Němcová Kamila      ½ : ½

 

 

Pořadí po kole 5 - tabulka Extraligy mládeže - Západ :

Pořadí

Tým

Výhry

Remízy

Prohry

Body

Skóre

1.

PROMAT OAZA Praha

5

0

0

15

24

2.

Sokol Klatovy

4

0

1

12

18

3.

TJ Spartak Vlašim

3

0

2

9

16

4.

Sokol Praha-Kobylisy

2

1

2

7

15½

5.

TJ Štefanides Polička

2

0

3

6

12½

6.

Desko Liberec

1

1

3

4

12½

7.

Chess Most

1

0

4

3

11

8.

Klub Šachistů Říčany

1

0

4

3

10½